De afgelopen maanden heb je zeer waarschijnlijk te maken gehad met kleine of grote tegenslagen, moeilijke situaties en ongewenste veranderingen in je werk en leven. Niet iedereen reageert hier hetzelfde op. Als je veerkrachtig bent, neem je de moeite en heb je het vermogen om te zoeken naar een nieuwe uitweg. Je beweegt mee, je incasseert, je past je aan en komt er sterker of wijzer uit. Je bent in staat om te leren en te groeien.

“Vaak wordt ten onrechte gedacht dat veerkracht iets is wat je hebt of niet. Maar veerkracht is een aanpassingsproces, geen permanente eigenschap. Veerkracht is wel degelijk te trainen,” aldus Richta IJntema, universitair docent Organisatie Psychologie aan de Universiteit Utrecht.

5 tips om je veerkracht te versterken 

#1 Accepteer situatie en gevoelens
Veranderingen zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. En daarbij horen ook veelvoorkomende emoties bij zoals angst, onzekerheid, stress, machteloosheid. Mensen met mentale veerkracht beseffen dat ze de situatie niet kunnen veranderen en dat hun gevoelens onderdeel uitmaken van hun verwerkingsproces. Door de situatie en hun gevoelens te accepteren blijven ze er niet in hangen en kunnen ze andere mogelijkheden verkennen.

#2 Praat erover
In de wetenschappelijke literatuur zien we dat je verhaal ergens kwijt kunnen ontzettend belangrijk is om je gedachten te ordenen. Daarmee creëer je mentale ruimte om te bedenken hoe je met de situatie om wilt gaan. Heb je mensen in je leven en in je werk die je ondersteunen, die een klankbord voor je kunnen zijn en die naar je willen luisteren?

#3 Ontwikkel zelfinzicht
Hoe meer inzicht je hebt in jezelf, hoe beter je om kunt gaan met tegenvallende situaties. Ontdek daarom je kwaliteiten, erken je valkuilen en wees je bewust van jouw gevoelens en reacties op onverwachte gebeurtenissen en veranderende situaties. Hoe beter je je jezelf kent, hoe beter je met lastige situaties kunt omgaan.

#4 Denk positief en in oplossingen
Je kunt dan misschien geen controle hebben over de gebeurtenissen waarmee je geconfronteerd wordt, je kunt wel bepalen hoe je met deze gebeurtenissen omgaat. Maak een keuze in hoe jij met de situatie om wilt gaan. Door in oplossingen te gaan denken en ernaar te handelen, neem je regie in je leven en je werk. Hierdoor kun je beter omgaan met onverwachte moeilijke situaties. Vraag jezelf daarom af: wat kun jij doen om de situatie voor jezelf te verbeteren? Begin met kleine stappen.

#5 Leef gezond
Mensen die goed voor zichzelf zorgen en gezond leven, zitten beter in hun vel, staan positiever in het leven en hebben meer energie. Ze kunnen effectiever met tegenslag om gaan. Beweeg daarom regelmatig, eet gezond en gevarieerd, slaap genoeg, zorg voor ritme in je dag, verwen jezelf af en toe, zorg voor ontspanning en plezier. En kijk ook eens naar wat er wél goed gaat. Dat kan houvast bieden.

Iedereen kan zijn veerkracht verder ontwikkelen. Kun je hierbij hulp gebruiken? Neem contact met me op om mogelijkheden te bespreken.