Ik zie het dagelijks in mijn praktijk. Als ik anderen coach in hun persoonlijke ontwikkeling, deelnemers train anders om te gaan met stress en organisaties ondersteun in hun veranderopgave: zodra we de verandering klein en behapbaar maken, wordt het makkelijker. Er ontstaat energie, het werkt aanstekelijk en blijven daardoor doorgaan.

Veranderen kost tijd en moeite. Misschien is veranderen wel het moeilijkste dat er is. Maar met kleine stappen wordt het makkelijker.

Hieronder geef ik 6 redenen waarom kleine stappen tot grote verandering kunnen leiden.

1. Kleine stappen helpen ons te beginnen

We maken veranderingen vaak te groot of te perfect. Dingen moeten in 1 keer lukken anders hoeft het niet. Door klein te beginnen voelt het niet als ‘alles of niets’. Wanneer je eenmaal begonnen bent, is het makkelijker om door te gaan met de volgende kleine stap.

2. Kleine stappen boezemen ons minder angst in

Verandering betekent vanuit ons overlevingsmechanisme gevaar, onzekerheid en onveiligheid. Onze hersenen schieten automatisch in de alarmfase en de paniek die dan overheerst maakt dat je wilt vluchten, vechten of bevriezen. Door kleine stappen te nemen, blijf je relatief dicht bij je comfortzone en raakt je lichaam niet in paniek.

3. Succes leidt tot succes

Succes is aantrekkelijk, voelt goed en smaakt naar meer. Als we eenmaal beginnen en al vroeg succes hebben geboekt, dan is het makkelijker om door te gaan. Daarnaast is bij kleine stappen de kans op succes groot en het risico op mislukking klein. En elke stap dat succesvol verloopt geeft een beetje meer vertrouwen.

4. Kleine stappen maken het werk makkelijker

Kleine stappen maken het mogelijk om waardevolle gewoontes te creëren die ons helpen grote doelen te bereiken. Kleine stappen helpen ons ook om sneller en beter te beslissen. Kleine stappen geven ons meer cognitieve ruimte om al onze andere gedachten en plannen te verwerken. En tot slot helpen kleine stappen ons om beter met afleiding om te gaan. Onze concentratie bij kleine stappen is vele malen groter dan bij omvangrijke stappen.

5. Vooruitgang is momentum creëren

Kleine stappen creëren al in een vroeg stadium een belangrijk momentum. En dit momentum is cruciaal voor je motivatie of die van je team. Het boeken van een zinvolle vooruitgang motiveert, inspireert en enthousiasmeert ons in het behalen van  grotere veranderingen.

6. Kleine stappen zijn overzichtelijk en beklijven makkelijker

Kleine stappen zijn overzichtelijk en daarmee haalbaar en makkelijk in te passen in onze drukke, volle agenda’s waar we dagelijks mee te maken hebben.

Tot slot, laat je inspireren door het filmpje hieronder: think big, act small!

[foto van Jukan Tateisi]