Stress – we hebben er iedere dag mee te maken. En misschien nu wel meer dan normaal. Het is dan belangrijk om goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Want na inspanning hebben je lichaam en geest voldoende rust en tijd nodig om te herstellen. Doe je dat niet dan kunnen er serieuze klachten zoals overspannenheid en burn-out ontstaan.

Signalen van teveel stress 

Heb je last van hartkloppingen, hoofdpijn, gespannen spieren, kort lontje, concentratieproblemen, doemdenken, overactiviteit, moeheid? Dan is het tijd om bij te tanken en terug te schakelen naar rust.

Zorg voor minder activiteiten op een dag, meer zelfzorg en hersteltijd. Samen met rustig bewegen, bewust rekken en strekken, mediteren, buiten zijn en minipauzes houden. Even ‘niksen’, zelfs al geeft je overactieve stresssysteem aan dat dat ‘echt niet kan’.

Om erger te voorkomen, zul je je levensstijl moeten aanpassen. Soms kom je hierbij obstakels tegen die hardnekkig zijn. Coaching en mindfulness kunnen dan ondersteuning bieden. Maar je kunt ook zelf aan de slag om minder stress te ervaren.

Hieronder een vijftal praktische tips voor minder stress bij thuiswerken

  1. Ga na waar de stress vandaan komt. Als je je slecht kunt concentreren, komt dat misschien doordat je teveel werk hebt of niet goed weet wat je moet doen? Kun je daar zelf iets aan veranderen? Heb je hierbij ondersteuning nodig van collega’s of leidinggevenden?
  2. Of is er thuis sprake van een moeilijke situatie, bijvoorbeeld met kleine kinderen? In dat geval is het misschien mogelijk om (deels) ergens anders te werken. Misschien heeft iemand nog een tuinhuisje of ruimte waar je terecht kunt? In sommige bedrijven is het kantoor beschikbaar voor mensen die moeilijk thuis kunnen werken, zolang ze voldoende afstand houden en regelmatig hun handen wassen.
  3. Als je wel een eigen werkplek kunt creëren maar er te veel herrie is, kunnen noise-cancelling headphones wellicht uitkomst bieden.
  4. En misschien zijn er ook punten waar je werkgever bij kan helpen? Durf stressfactoren aan te kaarten. Alleen dan kan er worden meegedacht over een oplossing.
  5. Als je achter je computer zit maar even niet verder komt: neem even een goede pauze. Ga achter je beeldscherm vandaan en maak het liefste buiten even een wandeling. Of doe een adempauze en ga dan weer aan de slag. In veel gevallen lukt het dan ineens een stuk beter.